Grigore Lese pe drumul matasii, cu artisti din Romania, Siria, Pakistan si Iran







“Artistul îşi arată virtuozitatea, favorizează libera exprimare, marchează momentele importante ale interpretării, puncte le de plecare, momentele de suspensie, semicadenţele, cadenţele finale. Tehnicile ne duc cu gândul la o formă de improvizaţie instrumentală denumită «istihbar», practicată în nordul Africii, dar şi la una mai extinsă, de tip «taqsim». Interpreţii iranieni improvizează cu uşurinţă, şi-au descoperit cântecul prin mine, iar eu mi-am descoperit cântecul prin ei. Cântă la sitar, kamanche, tanbour, ney, interpretează cu vocea linii melodice puternic ornamentate şi melismatice. Nu ştii niciodată când se termină melodia…” (Grigore Lese)

“Grigore Leşe, una dintre cele mai tulburătoare voci ale muzicii arhaice româneşti, profesor şi realizator al unei importante serii de documentare etno-antropologice de televiziune, va susţine o serie de evenimente menite să prilejuiască, pe de o parte, întâlnirea cu muzica extraordinară pe care o aduce din Maramureşul Voievodal şi, pe de altă parte, cu fascinantele sale cunoştinţe şi incursiuni în muzica şi cultura tradiţională a altor popoare.

Seria de evenimente este deschisă la 12 noiembrie, la Sala T8 a Societăţii Române de Radiodifuziune, de one-man show-ul intitulat “Doina – de la UNESCO la uitare”, Grigore Leşe fiind singurul artist care abordează scenic doina, gen muzical inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, pe care îl consideră matricea muzicală a românilor.

Cele două concerte susţinute în zilele de 13 şi 18 noiembrie, respectiv “Muzici străvechi: Interferenţe orientale şi balcanice cu muzica din Carpaţi” şi “Muzici nemăsurate de pe Drumul Mătăsii”, reprezintă un concept original al muzicianului, Grigore Leşe conturând un inedit dialog cu artişti din diferite ţări ale lumii, recunoscute la nivel mondial pentru tradiţiile muzicale străvechi. Printre invitaţii lui Grigore Leşe se numără artişti din Pakistan, Iran şi Siria precum şi grupul bătrânilor aromâni fârşeroţi, plecaţi acum mai bine de o jumătate de veac din Grecia şi Bulgaria pentru a se stabili într-un sat dobrogean din apropierea Mării Negre.

Prin intermediul acestor concerte, artiştii invitaţi alături de Grigore Leşe vor demonstra că muzica tradiţională, adevărată memorie vie a popoarelor, este cea care ajută la redescoperirea istoriei mitice a neamurilor, făcându-ne să înţelegem cât de aproape suntem spiritual unii de alţii. Este un concept unic, novator, care propune o întoarcere în străvechime, atunci când muzica avea valenţe magice, ajuta la trecerea pragurilor, deschidea porţile timpului sacru şi făcea posibilă comunicarea cu lumea divină.

La concertul “Muzici nemăsurate de pe Drumul Mătăsii”, ce se desfăşoară duminică, 18 noiembrie, ora 19:00, la Sala Radio “Mihail Jora”, Grigore Leşe îi are invitaţi pe Iosif Shattahi – Siria, Mohammad Saleh Zamani, Mehdi Aminian şi Amir Heidarkhodaee – Iran, respectiv grupul Fareed Ayaz Qawwal & Brothers – Pakistan.” (Iulia Gorneanu/Jurnalul National)

Grigore Leşe şi tinerii muzicieni iranieni, Amir Heidarkhodaee, Saleh Zamani şi Mehdi Aminian. Concert in cadrul festivalului “George Enescu” 2011.

Grigore Lese despre Academia Traditionala de Muzica a Lumii. Concert exceptional la Sala Radio cu artisti din Iran, Pakistan si Siria.